torsdag 28. august 2014

Konservering av plommer



                              


Blåplommer fra hagen

Vi  fikk i oppgave å lage to konserverte spiselige produkter som etterarbeid etter første samling på Mat Kultur og Konservering ved Høyskolen i Volda.

Siden jeg har tre forskjellige plommetre i hagen,der to av dem akkurat var klar for innhøsting, valgte jeg å konservere noe spiselig og godt av plommer .
Opalplommer fra hagen

Blåplommer vasket og  klar til safting







   Konservering:

At mat blir dårlig kommer av at den blir nedbrutt av mikrorganismer. For å gjøre et organisk stoff holdbart  må man motvirke vekst av mikroorganismer i maten. Dette er det vi prøver å gjøre når vi skal konservere et  produkt.Vi har flere konserveringsmetoder: Hermetisere, gjære, sylte, røyke, salte,tørke(Kraemer2002, S.12), eller vi kan også bruke kjemisk framstilte  konserveringsmidler (Innli,1995,s.290).

Når vi helkonserverer frukt og bær bruker vi å varmebehandle til over100 grader. Maten må pakkes lufttett i   metall som hermetikk eller i glass. Embalasjen må vere lufttett. Når vi har fått et produkt holdbart i 12 mnd i ca 20 grader har vi lykkes med konserveringen (Innli,1995, s.288)  


 Rengjøring av glass og flasker før bruk:

Før vi kan fylle saft og syltetøy på flasker og glass er det viktig at de er ordntlig rene. Glass og lokk må først vaskes godt med såpe og skylles godt før de skal kokes på rist  i minst 10 min i en kaserolle med lokk. Husk at vannet skal dekke risten. Når du skal fylle på med saft eller syltetøy tar du det rett fra kasserollen å fyller direkte. Koking i ovn er også en metode som godt kan brukes. Du skal da ha vann i lagpannen og legge i det du skal koke. damp i 15 minutt på ca 150 grader (statens institutt for forbruksforskning, s.4).

 

  Noen viktige punkt

Å lage sitt eget syltetøy har flere fordeler ved seg. Du får bestemme smaken selv med tanke på sukkermengden og det er både rimelig og sunnere (statens institutt for forbruksforskning,s. 1).

Noen viktige punkt å huske på:

"Frukt og bær må gjennomkokes 
 kok opp igjen etter sukkertilsettning
 Glass og flasker må være kokte og varme ved påfylling.
 Fyll straks glass og flasker som kan lukkes hermetisk. fyll helt opp
 lag små porsjoner om gangen "  (statens institutt for forbruksforskning, s.1).



Safting av blåplommer i dampkoker:

                                                      

Ha rikelig med vann i kjelen under dampkokeren


 

 

 Legg plommene lagvis med sukker. Her har jeg brukt 400 gr sukker til 1 kg plommer






Det er viktig å ha et kar under tappeslangen i tilfelle lekkasje.

Allerede etter under 30 minutt kommer de første dråpene med  nydelig saft  :)

Til konservering har jeg brukt Atamon

1teskje pr liter saft



Plommesaft

Saften helles på reine kokte flasker ved  hjelp av trakt for å unngå søling.

Og et nydelig glass plommesaft kan nytes med nydelig utsikt



Snartkokt syltetøy av opalplommer: 

 


Her har jeg brukt oppskrift fra oppskriftsheftet fra føste samling på mat kultur og konservering, med noen forandringer.

Først vasket jeg plommene ,fjernet steinen og kuttet dem i små biter og hadde dem i kjelen.  

Deretter tilsatte jeg 1dl vann pr kg plommer.  Plommene fikk seg et raskt oppkok og jeg  rørte av og til så de ikke skulle legge seg i bunnen. 

Når de var ferdige å møre smakte jeg til med 500 gr sukker.

Jeg fyllte syltetøyet straks på varme rene glassved bruk av trakt for å unngå søling.

Og resultatet :  Nydelig plommesyltetøy  som passer godt på skiven med også kjempegodt som saus på vaniljeis. :)

                                                   

Plommeprodukt klar for lagring ;)

 

Hvordan gikk dette: 

Den 28 november skulle vi levere produktene til godkjenning på skolen. Jeg leverte uåpnede produkter som jeg ikke fikk åpnet å sjekket først. Resultatet var at plommesaften var godt konservert og smakte godt mens syltetøyet hadde gjæra, jeg hadde nok ikke lykkes med hermetiseringen av syltetøyet, og i tillegg oppbevart det for varmt desverre (Kraemer,2002, s.39).

Kilder:
Innli,K.& Helmersen, H.(1995). Produksjons og konserveringslære.Yrkeslitteratur 

Statens institutt for forbruksforskning:Godt og vite om konservering av bær, frukt og grønsaker.
 
Von Kraemer, M. (2002) Mikrobiologi for teknisk fagskole: Linje for næringsmiddelteknikk, Oslo: Yrkeslitteratur.


Oppskrifter: 
Oppskrift utlevert ved første samling, plommesyltetøy.høst 2014
Larsen,Ellen Marie.( 2014) Oppskrift på saft((Muntlig )

Bilder: Tatt av Moltumyr Unni-Lize 

     


    Ingen kommentarer:

    Legg inn en kommentar