 |
Blåplommer fra hagen
|
Vi fikk i oppgave å lage to konserverte spiselige produkter som etterarbeid etter første samling på Mat Kultur og Konservering ved Høyskolen i Volda.
Siden jeg har tre forskjellige plommetre i hagen,der to av dem akkurat var klar for innhøsting, valgte jeg å konservere noe spiselig og godt av plommer .
 |
Opalplommer fra hagen |
 |
Blåplommer vasket og klar til safting
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
|
|
|
|
|
|
Konservering:
At
mat blir dårlig kommer av at den blir nedbrutt av mikrorganismer. For å
gjøre et organisk stoff holdbart må man motvirke vekst av
mikroorganismer i maten. Dette er det vi prøver å gjøre når vi skal
konservere et produkt.Vi har flere konserveringsmetoder: Hermetisere,
gjære, sylte, røyke, salte,tørke(Kraemer2002, S.12), eller vi kan også bruke kjemisk
framstilte konserveringsmidler (Innli,1995,s.290).
Når
vi helkonserverer frukt og bær bruker vi å varmebehandle til over100
grader. Maten må pakkes lufttett i metall som hermetikk eller i glass.
Embalasjen må vere
lufttett.
Når vi har fått et produkt holdbart i 12 mnd i ca 20 grader har vi
lykkes med konserveringen (Innli,1995, s.288)
Rengjøring av glass og flasker før bruk:
Før
vi kan fylle saft og syltetøy på flasker og glass er det viktig at de
er ordntlig rene. Glass og lokk må først vaskes godt med såpe og skylles
godt før de skal kokes på rist i minst 10 min i en kaserolle med lokk.
Husk at vannet skal dekke risten. Når du skal fylle på med saft eller
syltetøy tar du det rett fra kasserollen å fyller direkte. Koking i ovn er også en metode som godt kan brukes. Du skal da ha vann i lagpannen og legge i det du skal koke. damp i 15 minutt på ca 150 grader (statens institutt for forbruksforskning, s.4).
Noen viktige punkt
Å lage sitt eget syltetøy har flere fordeler ved seg. Du
får bestemme smaken selv med tanke på sukkermengden og det er både
rimelig og sunnere (statens institutt for forbruksforskning,s. 1).
Noen viktige punkt å huske på:
"Frukt og bær må
gjennomkokes
kok opp igjen etter
sukkertilsettning
Glass og flasker må være
kokte og varme ved påfylling.
Fyll straks glass og
flasker som kan lukkes hermetisk. fyll helt opp
lag små porsjoner om
gangen " (statens institutt for forbruksforskning, s.1).
Safting av blåplommer i dampkoker:
 |
Ha rikelig med vann i kjelen under dampkokeren
|
 |
Legg plommene lagvis med sukker. Her har jeg brukt 400 gr sukker til 1 kg plommer
|
 |
Det er viktig å ha et kar under tappeslangen i tilfelle lekkasje.
Allerede etter under 30 minutt kommer de første dråpene med nydelig saft :)
|
 |
Til konservering har jeg brukt Atamon
1teskje pr liter saft
|
 |
Plommesaft |
 |
Saften helles på reine kokte flasker ved hjelp av trakt for å unngå søling. |
 |
Og et nydelig glass plommesaft kan nytes med nydelig utsikt
|
Snartkokt syltetøy av opalplommer:
Her har jeg brukt oppskrift fra oppskriftsheftet fra føste samling på mat kultur og konservering, med noen forandringer.
Først vasket jeg plommene ,fjernet steinen og kuttet dem i små biter og hadde dem i kjelen.
Deretter tilsatte jeg 1dl vann pr kg plommer. Plommene fikk seg et raskt oppkok og jeg rørte av og til så de ikke skulle legge seg i bunnen.
Når de var ferdige å møre smakte jeg til med 500 gr sukker.
 |
Jeg fyllte syltetøyet straks på varme rene glassved bruk av trakt for å unngå søling.
|
 |
Og resultatet : Nydelig plommesyltetøy som passer godt på skiven med også kjempegodt som saus på vaniljeis. :)
|
 |
Plommeprodukt klar for lagring ;)
Hvordan gikk dette:
Den 28 november skulle vi levere produktene til godkjenning på skolen. Jeg leverte uåpnede produkter som jeg ikke fikk åpnet å sjekket først. Resultatet var at plommesaften var godt konservert og smakte godt mens syltetøyet hadde gjæra, jeg hadde nok ikke lykkes med hermetiseringen av syltetøyet, og i tillegg oppbevart det for varmt desverre (Kraemer,2002, s.39).
|
Kilder:
Innli,K.& Helmersen, H.(1995). Produksjons og konserveringslære.Yrkeslitteratur
Statens institutt for forbruksforskning:Godt og vite om konservering av bær, frukt og grønsaker.
Von Kraemer, M. (2002) Mikrobiologi for teknisk fagskole: Linje for næringsmiddelteknikk, Oslo: Yrkeslitteratur.
Oppskrifter:
Oppskrift utlevert ved første samling, plommesyltetøy.høst 2014
Larsen,Ellen Marie.( 2014) Oppskrift på saft((Muntlig )
Bilder: Tatt av Moltumyr Unni-Lize
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar